Vagusnerven- En viktig del av din läkning.

Något som jag ständigt blir påmind om är att vi aldrig kan dela upp kroppen i enskilda delar när vi försöker förstå symptom, såsom dagens sjukvård många gånger gör. Varje del påverkar en annan och så fortlöper det genom hela våran kropp. Hämmar vi ett symptom genom att endast se till och behandla en enstaka del av vår fysik så missar vi ofta vår möjlighet till fullt tillfrisknande.

Vagusnervens funktion och breda betydelse för vår hälsa är en ytterligare sådan påminnelse och ett fantastiskt verktyg att komma åt nervsystemets del i en biokemisk obalans.

Vagusnerven eller den tionende kranialnerven är människans längsta kranialnerv som utgår från den förlängda märgen i hjärnstammen. Den består av 80 000 nervtrådar vars aktivitet till 80% består av att samla in data om vad som pågår i kroppen och resterande % går till att styra processer i kroppen.

Vagusnervens främsta uppgift är att reglera immunsystem och nervsystem och den har en koppling till de flesta organ i din kropp.

 

En god vagus-ton gör att vi lättare kan varva ner när vi behöver växla mellan det parasympatiska nervsystemet (Vila och matsmältning) och det sympatiska nervsystemet (Fly och fäkta).  Därför ses ofta en förbättrad vaguston även förbättra matsmältningsproblematik, försämrad tarmmotorik och IBS symptom.

Det hjälper även till att bibehålla blodsocker-balans och kan hjälpa till att reducera insulinresistens samt stöttar leverfunktion och avgiftning.

 

En låg tonus i vagusnerven försämrar matsmältning och återhämtning, ökar inflammation och har kopplats till en rad sjukdomstillstånd såsom kroniskt trötthetssyndrom, depression/ångest, fibromyalgi, Alzheimers, parkinson, hjärt- sjukdomar, diabetes, migrän, PTSD, autoimmunitet, övervikt, cancer, ADHD, Inflammatoriska sjukdommar, astma, IBS/IBD/SIBO och Läckande tarm.

 

Vagusnerven påverkar även frisättningen av oxytocin, hormonet som gör att vi upplever samhörighet och känslomässiga band mellan människor. Det lindrar smärta, påskyndar läkning, sänker blodtryck och reducerar halter av stresshormon. Oxytocin lugnar och gör oss mer sociala och mer nyfikna på omgivningen.

Vetenskapen visar att stimulering av vagusnerv kan drastiskt minska inflammation i kroppen, den påskyndar läkning, stimulerar cellregeneration samt läkande och uppbyggande processer i kroppen.

 I en studie fick personer med kronisk ledgångsreumatism en pacemaker inopererad i nacken där den under en minut varje dag stimulerade vagusnerven. Inom loppet av en månad upplevde 75 procent av deltagarna att de hade fått tydliga förbättringar av sina reumatiska besvär. Forskare har även rapporterat att elektrisk stimulering av vagusnerven verkar kunna påverka och reducera intensiteten vid epileptiska anfall.

Hos många är det inte enbart en dålig kosthållning som är grundproblematiken till symptomen utan en kombination av livsstilsfaktorer där bäst resultat nås genom att angripa från flera håll.

 

Att kontinuerligt jobba med olika metoder för att öka vagusnervens tonus kan stärka vårat immunförsvar, vår matsmältning, vårat näringsupptag, minska inflammation och stärka både vår fysiska, psykiska och emotionella hälsa på ett bredare och djupare plan.

Att jobba med dessa parallellt med individuella kost och livsstilsförändringar kan ge fantastiska resultat.

 

Jag rekommenderar att du praktiserar olika rutiner för vagusnerv-stimulering 4-6 gånger per dag i 4 veckor och försök sedan hålla kvar några rutiner rullande i ditt liv framåt. Var ordentligt dedikerad under dina 4 första veckor för att bygga dina nya rutiner och för att få dom som en naturlig del av din vardag därefter.

Välj aktiviteter från listan längre ner.

Jag rekommenderar verkligen att du låter tacksamhetsövning vara en av dom och att du fördelaktigt lägger den på kvällen innan läggdags. Det kan vara så enkelt som att skriva upp 5 saker du är tacksam över.. som att du fick ta en promenad i solen idag eller liknande. Gör det inte för svårt och överanalysera inte. Det handlar inte om prestation utan att förstärka positiva nervbanor i hjärnan.

“Neurons that fire together, wire together”

- Hebb’s Rule and Synaptic Plasticity

Du kan också till exempel gurgla varje gång du borstar tändera, använda essentiella oljor på jobbet, gradvis sänka temperaturen i duschen tills du når kalldusch, sätt larm och planera in djupandnings-övningar.

En annan storfavorit som gör underverk för din serotonin och dopaminproduktion är kallbad och/eller kallduschar samt meditation i någon form där du lär dig stanna upp, sitta i tystnad och ”få syn” på dig själv.

Hypnosterapi kan i de fall där det finns trauman och PTSD i botten som negativt påverkat vagusnerv, psoas och/eller tarmhälsa, ge oerhört kraftfulla resultat. Jag kan inte tillräckligt rosa och rekommendera en otroligt kompetent kvinna inom “mindhacking” och beteendepsykologi; Karin Tyden.

Prova hennes guidade ljudfiler här

 

“MENY” för Vagusnerv- aktivering:

-        Djupandning

-        Sjunga så stämbanden vibrerar i 2 minuter (ex i bilen/duschen)

-        Gurgla med vatten 2 min

-        Stimulera kräkreflexen genom att peta lätt med tandborsten långt bak på tungan.

-        Kalldusch (Börja med 10 sekunder och öka successivt upp till ett par minuter/ 1-3)

-        Solljusexponering (helst förmiddag för att följa din dygnsrytm)

-        Yoga / thai chi / gigong (minst 15-20min)

-        Meditation

-        Bön

-        Promenad i naturen (minst 20-30 min)

-        Havening-tekniker

- Guidade hypnoser

-        Positiva sociala interaktioner

-        Tacksamhetsövningar

-        Skratt

-        Träning och rörelse

-        Akupressur

-        Probiotika och omega3

-        Essentiella oljor

-        Frekvensterapi

-        Biofeedback

-        Massage, även självmassage

-        Akupunktur

-        Psykoterapi

Välj det som funkar i din vardag, bestäm dig och planera dina rutiner i förväg så du inte ”glömmer” dom.

Föregående
Föregående

Tips för att öka Serotonin – vår signalsubstans för glädje, lugn och ro.

Nästa
Nästa

Tarmflorans breda betydelse för din hälsa och vad du kan göra för att stärka den