IBS – INTE en obotlig diagnos utan orsak

 

IBS eller Irritabel tarm är en diagnos som kommit att bli en av våra absolut vanligaste folksjukdomar där olika undersökningar pekar på att 10-15% av den vuxna befolkningen lever med den.

IBS kännetecknas av symptom som orolig mage, uppblåsthet, gaser, kramper, smärta, förstoppning, diarré eller illamående som uppstår under minst 3 tillfällen varje månad.

Primärvården har som rutin att utesluta annan bakomliggande sjukdom såsom celiaki, ulcerös kolit, chrons sjukdom eller tarmcancer innan diagnos men om inga avvikelser hittas i provsvaren får patienten ofta diagnosen IBS. Ofta skickas patienten då hem med rekommendationer om stressreduktion och eventuellt en så kallad låg FODMAP kost.

Många med IBS känner sig lite handfallna och dömda till att leva med kroniska mag-tarm- besvär utan någon riktig förklaring till bakomliggande orsak.

IBS kan vara extremt begränsande för individen som kanske får planera hela sitt liv och sina matintag efter tillgång till toalett samt tacka nej till roliga aktiviteter på grund av smärta, uppblåsthet, låg energi, konstant oro för akuta symptom etc.

IBS går dessutom ofta parallellt med psykiska besvär såsom depression, nedstämdhet, ångest, oro och stresskänslighet eftersom att inflammation i tarmen på sikt leder till inflammation i hjärnan och en rubbning i balansen mellan signalsubstanserna då många bakterier i vår tarmflora kommunicerar direkt med nervsystemet. De kan även påverka vår smärtkänslighet och sömn.

Inom funktionsmedicin jobbar vi med att söka den bakomliggande orsaken till symptomen där annan sjukdom uteslutits och det finns otroligt mycket forskning på faktorer kopplade till IBS som ger individen många möjligheter till tillfrisknande.

Nedan har jag listat några av de områden jag tittar på och som identifierats som möjliga grundorsaker till IBS:

 

  • Stress och sömnkvalité

Kronisk stress och för tät aktivering av det sympatiska nervsystemet (Fight and flight) bortprioriterar hela matsmältningen via rubbningar i vagusnerven och det Centrala nervsystemet samt att stresshormonerna påverkar tarmmotoriken negativt, kan ge ökad tarmpermeabilitet(läckandde tarm) samt kan orsaka olika störningar i mikrofloran/tarmfloran och överväxt av ogynnsamma bakterier som i sin tur driver på symptomen för IBS.

Tarmens bakterier har likt oss en sömncykel/cirkadiansk rytm som styr dess funktioner och att ha en rubbad sömnkvalité kan rubba tarmens funktion och bakteriernas arbete.

 

  • Brist på magsyra (HCL)

Magsyra behövs för att bland annat döda bakterier som vi får i oss genom maten samt att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer som i sin tur bryter ner maten till mindre beståndsdelar. Vid brist på magsyra kan bakterier växa till och typiska IBS-symptom uppstå, bland annat sura uppstötningar. Lösningen är då inte att ta saltsyrahämmande preparat som många idag gör. Dessa förvärrar grundorsaken och skapar en ond cirkel. Vi bör istället stötta matsmältningen och få igång den naturliga produktionen.

Kronisk stress, infektion av bakterien Helicobacter pylori, hög ålder och näringsbrister är några faktorer som kan orsaka brist på magsyra.

 

  • Födoämnesintoleranser

Många har en sämre förmåga att bryta ner olika födoämnen som ger symptom. Det behöver inte vara en ren allergi utan en födoämnesintolerans som ger symptom eller ligger och retar immunförsvaret och tarmen tills tillräcklig mängd gett skada så symptom uppstår. På sikt kan dessa små irritationer ge större konsekvenser om de är något vi intar frekvent. Vissa får eliminera dom helt ur sin kost medan andra klarar sig bra på att rotera dom ur och in i kosten.

Laktos/mjölkprotein, lektiner, gluten och äggvita är de vanligaste allergenerna.

 

  • En obalans i tjocktarmens bakterier (Dysbios)

Dysbios eller en obalans i tarmfloran är en vanlig orsak till IBS besvär och det är många faktorer idag som gör att problemet breder ut sig mer och mer. Våran tarmflora fyller många viktiga funktioner som att tillverka livsnödvändiga näringsämnen, hålla tarmslemhinnan intakt, producera hormoner med mera..  Läs mer HÄR

Några symptom som kan härledas till dysbios är:

- Svårare att bryta ner födoömen

-Svårare att bryta ner histaminer

-Läckande tarm

-Störd tarmmotorik (MMC/Migrerande motorkomplex)

-Förstoppning/ diarré

-Näringsbrister

-Rubbad ämnesomsättning

-Obalanserat immunförsvar

-Oro/Ångest

På min testsida kan du läsa mer om Avföringsprov/CSAPX2

 

  • SIBO (Small Intestional Bacteral Overgrowth)

SIBO innebär att tjocktarmens bakterier växer in i tunntarmen och skapar typiska IBS symptom såsom magont, gaser, svullnad, halsbränna, illamående, viktminskning men även ledvärk och hudproblem.

SIBO ger ofta en känslighet för FODMAPS då dessa bakterier bryter ner sockerarterna. De stör immunförsvaret och även tunntarmens upptag av näring och reglering av hormonella signalvägar.

 

På min testsida kan du läsa mer om SIBO test

 

  • Läckande tarm/ Ökad tarmpermeabilitet

Tarmslemhinnan i vår tunntarm är endast ett cellager tjockt och mellan dessa celler finns täta fogar, så kallade tight-junctions som styr tarmens genomsläpplighet. Vissa ämnen såsom näringsämnen ska passera in medans patogena ämnen eller för stora molekyler ska hållas utanför vårat blodomlopp.

En ökad genomsläpplighet i tarmen gör att för stora molekyler kan passera in i vårat blodomlopp, aktivera vårat immunförsvar och skapa inflammation. Detta kan få sikt leda till kronisk inflammation, en rubbning av immunförsvaret och tillstånd som autoimmuna sjukdomar, ett försämrat immunförsvar, födoämnesallergier, hjärtsvikt, psykiska besvär, ökad risk för diabetes med mera.

Eftersom att ett av tarmflorans uppgifter är att tillverka ämnen som tätar tarmslemhinnan så kan dysbios och läckande tarm ibland komma parallellt och då får vi jobba med att stärka dessa områden parallellt.

Höga nivåer av ämnet Zonulin har kopplats till läckande tarm och nivåer av Zonulin kan mätas i serum.

 

  • Bakterieinfektioner

Bakterieinfektioner, svampar och parasiter kan också störa mag/tarm-kanalen och ge upphov till IBS-symptom.

Med CSAP avföringsprov kan vi få en bred överblick av matsmältningssystemet och utesluta bakteriella infektioner om frågetecken och symptom kvarstår.

  • Leverfunktion

Vår leverhälsa är av enorm vikt för vår mag-tarm- hälsa då den bland annat producerar galla och kolesterol som behövs för vår matsmältning.

En försämrad leverfunktion ger en försämrad matsmältning och bidrar till ovanstående problematik. Vissa bär på genetik med nedsatt leverfunktion. Då kan vi ändra “miljön” runt generna; städa bort toxisk belastning och äta mer leverstöttande örter och livsmedel.

 

Några verktyg

  • FODMAPS

FODMAPS står för Fermenterbara Oligo-, Di-, Monosackarider och Polyoler.

Dessa är sockermolekyler som många med IBS upplever sig vara känsliga mot och kan orsaka försämrade symptom.

FODMAPS fermenteras av bakterierna i tarmen och är dessa ett större problem hade jag tittat på ovanstående orsaker till varför symptomen uppstår.

Att undvika FODMAPS under en period kan vara en välbehövlig symptom-lättande metod men kosten i sig går inte till botten med orsaken bakom IBS:en och bör användas i kombination med en mer djupgående utredning. Att utesluta FODMAPS under för lång tid kan dessutom svälta ut den goda tarmfloran och det är något vi verkligen inte vill vid IBS utan tvärtom.

 

  • Eliminationsdiet

En eliminationsdiet är lik FODMAP-kosten en uteslutningsdiet där man eliminerar ett brett spektrum av födoämnen ur kosten under några veckor för att tillåta tarmen att läka och sedan införa ett födoämne i taget för att få kontroll på vilka ämnen som skapar symptom.

Denna diet är ett något energikrävande men ett oerhört effektivt sätt att bygga upp en bred förståelse för exakt vilka födoämnen som bör uteslutas för bäst lindring.

 

 All denna information kan kännas överväldigande men som du ser hör många av ovanstående punkter ihop och påverkar varandra. Genom att börja i en ände kommer du påverka flera faktorer. Precis som att sjukdom sprider sig genom kroppen i flera led kommer hälsa och läkning göra detsamma när kroppen får tillräckligt med byggstenar för att läka.

 

Här kan du börja om du har återkommande symptom från Mage/tarm:

 

  • Sluta skada tarmen. Uteslut vitt socker, mjöl, alkohol och halvfabrikat och laga mat från grunden.

  • Drick ordentligt med vatten 1,5-2Liter per dag. Även tarmfloran och tarmslemhinnan är beroende av ett tillräckligt vattenintag för att bibehålla sin funktion.

  • Använd färska örter såsom timjan, rosmarin, oregano etc. då dessa har en antimikrobiotisk effekt och hjälper till att hålla undan patogena bakterier.

  • Stressreduktion! A- och O för att tarmmotorik och läkning ska börja fungera. vid förstoppning är det oerhört viktigt att få igång magen för att rensa ut ofördelaktig tarmflora.

  •  Sov 8-9 timmar per natt fördelaktigt mellan 21/22 - 06/08

  • Mindfull eating- Ät i lugn och ro, tugga maten ordentligt och undvik skärmar under måltid för att inte ge din kropp och matsmältning förvirrande signaler om vad den bör lägga fokus på. För att stimulera magsyra, matsmältningsenzymer och tarmmotorik.

    Drick gärna lite citronvatten innan måltid för att stimulera produktionen av magsyra men ingenting under tiden du äter då det spär ut din magsyra.

 

Next level:

  • Stötta leverfunktion med ökat intag av gurkmeja, broccoligroddar, maskros eller koncentrerad form av dom genom tillskott.

  •  Uteslut intoleranser genom eliminations-kost om du behöver.

  •  Ta reda på underliggande mekanismer för just DIN IBS genom konsultation eller avföringsprov. Uteslut även eventuella bakomliggande sjukdomar hos din läkare.

  • Reparera tarmslemhinnan med läkande ämnen

    Ex. DGL, Marsmallowroot, almbark och L-glutamine om man tål

    Stötta upp med t.ex. kollagenprotein och/ eller benbuljong med snälla ingredienser låga på FODMAPS för att kunna läka tarmen utan symptom.

  • Stötta matsmältningen med kvalitativa matsmältsningsenzymer(utan gluten, mejeri, soja och GMO) för att hjälpa kroppen att bryta ner problematiska ämnen.

    OBS. Får du en förvärrad symptombild vid tillskott av HCL-innehållande matsmältningsenzymer kan det vara en indikation på en viss typ av bakterieöverväxt.

  •  Stötta tarmfloran med en snällare probiotika som t.ex Bifidobacter och jästsvampen saccharomycees boulardii för att konkurerra ut de ofördelaktiga bakterierna och skapa en miljö som de inte trivs i.

  • Periodisk fasta kan vara ett bra verktyg för att ge tarmen vila men är något som inte passar alla individer pga till exempel nedsatt näringsupptag, ätstörningsproblematik eller för höga nivåer av stresshormoner.

 

Jag kan inte tillräckligt mycket belysa vikten av att gå till botten med dina mag/tarm-symptom. Dessa är inte något du behöver leva med och att gå med outredda mag/tarm- symptom över tid kan skapa enorma hälsoproblem på sikt.

 

All disease begins in the gut

– Hippokrates 460-370 f.kr

 

Vill du få stöd, fler tips och en individanpassad plan i din läkning så är du varmt välkommen att boka en konsultation med mig eller ett längre program för en kontinuerlig detektiv och bollplank.

Föregående
Föregående

Benbuljong - Mitt älskade multivitamin!

Nästa
Nästa

Tips för att öka Serotonin – vår signalsubstans för glädje, lugn och ro.